Wat is LED-verlichting? 

LED staat voor Light Emitting Diode. Dit is een speciaal soort diode (electrische component), die licht uitstraalt wanneer stroom (in de doorlaatrichting) er doorheen gestuurd wordt.

Door de enorme technologische ontwikkelingen in de laatste jaren is LED-verlichting uitermate geschikt om uw conventionele verlichting (spotjes, gloeilampen, tuinverlichting, gebouwenverlichting enz.) te vervangen.

LED-verlichting heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van uw conventionele verlichting, deze kunt u hieronder lezen.

Voordelen van LED-verlichting:

Laag energieverbruik

LED-verlichting verbruikt tussen 1,0 en 2,0 Watt vermogen, dit is vele malen minder dan een gloei- of halogeenlamp (vaak 50 Watt). Hierdoor kunnen op jaarbasis flinke bedragen bespaard worden op uw energierekening.

Lange levensduur
Voor LED-verlichting wordt vaak 50.000 branduren opgegeven, vaak wordt zelfs langer opgegeven (tot 100.000 branduren). Ter vergelijking: een normale gloeilamp heeft ongeveer een levensduur van 1000 branduren.

De lange levensduur biedt tevens een heleboel voordelen voor bijvoorbeeld openbare ruimtes, hotels en verlichting in hoge ruimtes zoals ontvangsthallen en trappenhuizen. De verlichting in bijvoorbeeld hotelkamers levert een energiebesparing op, minder handlingskosten en hotelgasten lopen minder risico dat ze geconfronteerd worden met kapotte lampen. Vervanging van lampen in hoge ruimtes zoals trappenzalen en bioscopen is minder vaak nodig, zodat het investeringen in werken op hoogte (trappen / hoogwerkers etc.) sterk beperkt wordt.

Duurzaamheid
LED-verlichting is zeer schok- en trilbestendig. De gloeidraad in ‘normale verlichting' is het zwakke punt, LED-verlichting heeft geen gloeidraad.

Directe veiligheid
LED-verlichting produceert (bijna) geen warmte. Hierin zit ook het grote verschil met de gloeilamp, waarin ongeveer 90% van de energie omgezet wordt in warmte. Doordat het niet of nauwelijks warm wordt, is het een zeer kindvriendelijke verlichting.

Indirecte veiligheid
Doordat LED-verlichting bijna geen energie verbruikt, is het helemaal niet duur om 's avonds en 's nachts rondom het huis verlichting te laten branden en zo de veiligheid te vergroten.

Geen straling
LED-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes geschikt voor toepassingen in voeding of textiel, of bijvoorbeeld om oude voorwerpen in musea te verlichten.

Snelle responstijd (ideaal voor digitale sturing)
Heeft geen 'opwarmtijd' nodig zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is, hierdoor is Led-verlichting zeer snel in- en uit te schakelen.