Veelgestelde vragen


Wat betekent AC en DC?

AC betekent ‘Alternating Current' oftewel wisselspanning. Indien verlichting direct op het lichtnet (wat meestal voorkomt) aangesloten wordt, is het in Nederland altijd 230VAC (230 Volt Alternating Current).
DC betekent ‘Direct current' oftewel gelijkspanning.


Wat betekent GU10, MR16 (GU5.3), MR11 (GU4), E14, E27, PAR20 etc?

Dit zijn allemaal gestandaardiseerde type-aanduidingen van een verbinding tussen lamp en fitting. Indien u een bepaald type fitting heeft, dient een lamp gebruikt te worden van hetzelfde type.
Indien u niet zeker weet wat voor type lamp u nodig heeft, raadpleeg dan de handleiding, kijk of een type-aanduiding op de fitting staat of vraag iemand die er verstand van heeft, welk type u nodig heeft.


Welke transformatoren zijn geschikt?

Enkel electromagnetische (LF) en gewikkelde transformatoren zijn geschikt om als voeding te dienen voor onze LED-spots. Kijk bij de transformatoren in ons assortiment voor geschikte transformatoren.
Een hoogfrequente (HF) electronische transformator heeft een bepaalde belasting nodig (vaak 20 of 35Watt) om op te starten. LED-spots verbruiken aanzienlijk minder (tot 3Watt) en vormen dus een te lage belasting voor de transformator. Indien u meerdere LED-spots gebruikt en zo toch in de buurt komt van de minimale belasting, zullen de spots toch gewoon kunnen opstarten.
LED-spots verwachten echter een wisselspanning van 50Hz en niet de hoogfrequente spanning die de electronische transformator afgeeft en dit zal zorgen voor een vele kortere levensduur.
We kunnen dan ook geen garantie verlenen indien de spots achter een HF electronische transformator worden geplaatst, let hier dus goed op!


Hoe wordt lichtsterkte (of luminantie) uitgedrukt?

Lichtsterkte (mcd; milli candela) is de hoeveelheid licht die een lamp in een bepaalde richting uitstraalt.
1000 mcd (of 1 cd) is grofweg gelijk aan het licht van 1 kaars dit komt overeen met 1 lumen per steradiaal). Omdat dus gekeken wordt naar het licht dat rondom afstraalt (steradiaal), neemt de lichtsterkte van een LED kwadratisch af met de openingshoek. Bijvoorbeeld: 20.000 mcd op een oppervlakte van 1m2 is nog maar 5000 mcd. op 2m2. Vaak wordt een grote lichtsterkte gespecificeerd, maar dit geldt vaak voor een klein oppervlak.
Reken maar uit: een LED van 6000 mcd. met een openingshoek van 20° geeft méér licht dan een LED van 20.000 mcd met een openingshoek van 10°.


Hoeveel vermogen levert LED-verlichting?

Ten onrechte wordt het wattage van een lamp aangezien als indicatie voor het uitgestraalde licht. In werkelijkheid wordt de lichtopbrengst (lumen) als meeteenheid gebruikt voor de lichtopbrengst van een lamp.
Het wattage van een lamp is een indicatie voor de verbruikte of geabsorbeerde hoeveelheid energie en niet voor de hoeveelheid uitgestraald licht. Veruit het grootste gedeelte van verbruikte energie (vermogen) van een gloeilamp wordt omgezet in warmte en slechts een klein gedeelte in licht.
De verhouding tussen de geabsorbeerde energie en het uitgestraalde licht geeft in Lumen per Watt
de lichtopbrengst aan.


Wat betekent de term 'Verlichtingssterkte (Lichtopbrengst)'?

Verlichtingssterkte is de hoeveelheid opvallend licht (lichtstroom) per oppervlakte eenheid (m2). De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in Lux (lx). In het algemeen wordt er gesproken van een gemiddelde verlichtingssterkte (E_gem). De formule om de verlichtingssterkte uit te rekenen is E = phi (lichtstroom) / A (oppervlakte). Voorbeeld een lichtstroom van 5000 lumen valt op een oppervlakte van 5 m2. Dan is de verlichtingssterkte in Lux: 5000 lumen : 5m2. = 1000 Lux.


Wat betekent de kleurtemperatuur van een lamp?

De kleur van het licht heeft een grote invloed op de kleurbeleving van een ruimte. De kleurtemperatuur van de lichtbron speelt hierbij een essentiële rol. Licht wordt in de volksmond als koel of warm aangeduid. Voor een objectieve vergelijking van de kleurbeleving bij verschillende lichtbronnen zijn dergelijke subjectieve belevingen echter ongeschikt. Er is een behoefte aan een nauwkeurige schaal en deze wordt geboden door de term kleurtemperatuur. De kleurgradatie van het licht wordt vergeleken met het licht dat wordt uitgestraald door een sterk verhitte ijzeren staaf waarvan de temperatuur bekend is. Op deze manier kan de lichtkleur worden uitgedrukt doormiddel van een temperatuurwaarde in Kelvin (K). We noemen dit de kleurtemperatuur (Tk).
In de praktijk kan van de volgende categorieën worden uitgegaan;

K-diagram